,,Het is een beetje stuivertje wisselen op de beurzen. De grootste dalers van maandag worden weer opgepikt. Tot de volgende bijeenkomst van de ECB op 6 september zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. In Amsterdam wordt het nieuws over het probleemproject van SBM zwaar opgepakt. Volgens mij wordt het echter veel te somber ingeschat en is het een mooi koopmoment voor SBM”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent hoger op 335,67 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 518,37 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,7 procent. De Europese aandelenindices zijn sinds eind juli tussen 10 en 15 procent gestegen door de belofte van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) om de euro te redden.

Staatsleningen Spanje

In Madrid klom de beurs 0,5 procent. Spanje haalde dinsdagochtend in totaal bijna 4,5 miljard euro op met staatsleningen met looptijden van 12 en 18 maanden en betaalde daarvoor minder rente. De lagere rente is het gevolg van speculatie onder beleggers dat de ECB in actie zal komen om de hoge rentes die Spanje en Italië moeten betalen omlaag te brengen.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste daler in de AEX met een min van ruim 5 procent. Het Poolse energiebedrijf Lotos maakte bekend circa 240 miljoen euro te hebben afgeschreven op het Noorse Yme-project. Lotos heeft een belang van 20 procent in Yme, dat al jaren een hoofdpijndossier is voor SBM. Lotos verwacht dat Yme pas in het derde kwartaal van 2015 gaat produceren.

Aegon

De financiële fondsen ING en Aegon gingen aan kop met winsten van 2,6 en 2,4 procent. In de MidKap stond diervoederbedrijf Nutreco bovenaan met een plus van 3 procent. Bouwbedrijf BAM verloor 1 procent en was daarmee de grootste daler.

In Frankfurt klom Siemens 0,6 procent. Bij het Duitse technologieconcern zouden volgens de zakenkrant Börsen Zeitung de komende tijd duizenden ontslagen kunnen vallen, met name in Europese landen. Intern wordt al overleg gevoerd over de banenreductie en in oktober of november zou er een officiële aankondiging worden gedaan.

De euro was 1,2420 dollar waard, tegen 1,2345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,67 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,7 procent duurder op 114,45 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl